Zioła w doniczce – co uprawiać na parapecie?

Własny ogród to marzenie wielu osób – niestety nie każdy może sobie na to pozwolić. Pewną jego namiastką może być natomiast uprawa na parapecie. W ten sposób zapewnimy sobie m.in. stały dostęp do niektórych ziół i przypraw. Poniższe gatunki są łatwe w uprawie i z reguły nie sprawiają problemów.

Własny ogród to marzenie wielu osób – niestety nie każdy może sobie na to pozwolić. Pewną jego namiastką może być natomiast uprawa na parapecie. W ten sposób zapewnimy sobie m.in. stały dostęp do niektórych ziół i przypraw. Poniższe gatunki są łatwe w uprawie i z reguły nie sprawiają problemów.

Zioła na parapecie można w zasadzie uprawiać przez cały rok. Wiosną i jesienią wykorzystuje się parapety usytuowane na cztery strony świata. Latem należy unikać wystawy południowej (rośliny mogą ulegać poparzeniu i zamierać), zimą natomiast nieodpowiednie parapety skierowane na północ (za mało światła). Ze względu na łatwy dostęp, rośliny jadalne często ustawia się w kuchni. Które gatunki warto wybrać?

Najłatwiejsze zioła i rośliny przyprawowe do uprawy doniczkowej
Domowe warunki najlepiej znoszą takie gatunki jak bazylia, rozmaryn, melisa, kolendra, szałwia, majeranek i tymianek. W ostatnich latach dużą popularność zdobyła także stewia (jako naturalny słodzik). Z warzyw przyprawowych najczęściej uprawiana jest cebula, szczypiorek, sałata oraz pieprzyca siewna (rzeżucha).

Wymagania ziół
Dokładne wymagania i sposób pielęgnacji zależy od konkretnego gatunku, jednakże można znaleźć wspólne zasady dla większej grupy roślin. Przede wszystkim należy zapewnić im dobry dostęp światła, ale rozproszonego. Bezpośrednie nasłonecznienie nie tylko jest zbyt prażące dla ziół, ale także zmniejsza ich wartość przyprawową i leczniczą (zawierają wtedy mniej olejków eterycznych). Jako podłoża można użyć uniwersalnej ziemi dla roślin pokojowych wymieszanej z piaskiem (w proporcji 2:1). W przypadku rozmarynu można dać nieco więcej piasku, natomiast rzeżucha z powodzeniem rośnie bez tradycyjnego podłoża (na wacie, gazie lub w kiełkownicy). Na dnie pojemnika (koniecznie z otworami) warto usypać warstwę drenażową. Z reguły rośliny nie lubią przeciągów i dużych wahań temperatury.

Pielęgnacja roślin na parapecie:
Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie. Należy je wykonywać, gdy podłoże lekko przeschnie. Pierwszą oznaką niedoboru jest zmniejszenie turgoru w liściach i pędach, przez co zieleń marszczy się i wygląda mniej atrakcyjnie. W takim wypadku jest jeszcze do odratowania. Młode sadzonki tradycyjnych ziół warto uszczykiwać – to pobudzi lepsze krzewienie. Jeśli podłoże jest żyzne, można zrezygnować z podawania nawozów (przynajmniej dużych dawek). Nie powinno się dopuszczać do kwitnienia ziół – to osłabia je i zmniejsza właściwości lecznicze. Do uprawy większości gatunków na parapecie wystarczą niewielkie donice lub skrzynie. W sezonie grzewczym rośliny warto ponadto zraszać, aby zwiększyć wilgotność powietrza w ich najbliższym otoczeniu.